Fujifilm’s 4de generatie camera’s
De Fujifilm X-T30 uitgebreid getest in Lissabon tijdens de Fujifilm eXperience 2019
Fujifilm’s X-T3 en X-T30 maken gebruik van nieuwe technieken genaamd de X-Trans CMOS 4 sensor en de X Processor 4. Deze camera’s zijn de vierde generatie X-series Systeem camera’s van Fujifilm. In dit schrijven zal ik verder uitleggen wat dat precies betekent voor de camera’s.
Fujifilm heeft mij uitgenodigd om de 4de generatie camera’s uit te proberen in Lissabon, met toegang tot alle objectieven van Fujifilm en fotografen die Fujifilm in hun professionele werk optimaal benutten.
Ontmoet de Fujifilm X Ambassadeurs
Er waren een aantal Fujifilm X Ambassadeurs aanwezig met verschillende workshops, de workshops waren gericht op de kwaliteiten van de Fujifilm X-series camera’s.
Ines Thomsen
@ines.thomsen Portret-, Beauty- Lifestyle- en Fashion fotografe uit Oostenrijk
Joao Carlos
@joaocarlosphoto Commercial-, Mode- en Portretfotograaf en Videograaf uit Portugal
Martin Hogeboom
@martin_hogeboom Commercial-, Mode- en Portret-fotograaf en Videograaf uit Nederland
Michael Damböck
@pixelcatcher.de Portret-, Commercial -, Reportage-, Architectuur- en Landschaps fotograaf uit Duitsland
De Workshops
Joao Carlos – Video Workshop Dans
We begonnen met Joao Carlos die ons kennis liet maken met videografie en dans.
Video en videobewerking staan vaak gelijk aan elkaar, het begint bij een klein stukje film wegknippen. De volgende stap is al snel beeldkwaliteit verbeteren, kleuren en een stukje slow motion maken.
Fujifilm heeft nu de ETERNA Filmsimulatie wat ervoor zorgt dat er direct een cinema-look beeld uit de camera komt die zowel voor video als voor fotografie beschikbaar is.
Daarnaast is het mogelijk om video op te nemen in slow-motion zonder te rekenen met hoeveel beelden per seconden dat moet zijn. In het menu zitten simpel weg “2x, 3x, 4x, 5x” high speed opties.
En waar meeste camera’s niet de mogelijkheid bieden om direct op de camera een slow motion video terug te kijken, laat Fujifilm dat wel direct zien.
4K Video in F-LOG geschoten – Onbewerkt
F-LOG wordt gebruikt voor bewerking achteraf en slaat elk detail op.
Slow motion geschoten direct uit de camera
Michael Damböck – Workshop Parcour
Michael Damböck liet ons zien hoe snel de scherpstelling is.
Met gebruik van continue auto focus en hoge snelheid foto’s achter elkaar maken is het mogelijk om het onderwerp te blijven volgen tijdens het fotograferen en zeer snel de juiste scherpstelling te hebben.
Door middel van de tracking functie aan te zetten blijft de camera het onderwerp volgen om te zorgen voor optimale scherpstelling.
De scherpstelling functioneert in alle richtingen, niet alleen van links naar rechts ( op de zelfde afstand ) maar ook van voor naar achter ( wanneer een onderwerp naar je toe komt ).
Dit in combinatie met scherpstelling op het oog zal voor zeer scherpe afbeeldingen zorgen tijdens portret fotografie of sport fotografie.
Martin Hogeboom – Workshop Fashion
Het eerste wat Martin ons liet zien was een leuke instelling om direct uit de camera een speciale foto te maken zonder verdere bewerking.
Hij zei stel de witbalans in op “gloeilamp” en stel de camera in op de film simulatie Classic Chrome.
Kregen de foto’s direct een blauwe gloed, leuk om net even een andere soort foto te maken zonder enige bewerking.
Met gebruik van flitslicht, de zelfde kleur stelling en een rode lamp achter het model werd het ineens mogelijk om een hele andere stijl foto te maken.
Standaard Filmsimulatie
Classic Chrome + Witbalans aanpassing
Flitslicht + Rode Achtergrond Lamp
Ines Thomsen – Workshop Portret
Bij Ines was het duidelijk, communiceer met je model en laat de foto’s direct zien om een beter resultaat te krijgen.
Ook Ines had een Classic Chrome instelling, namelijk de witbalans op 5600k voor ook iets blauwige afbeelding maar dan met natuurlicht.
In de omgeving met flitslicht was het licht (zonder flitser) zeer rood, mijn aanpassing was dus de witbalans aan passen naar de tegen over gestelde kleur van het rood.
In de flits omgeving werd er een instelling van 10000k gebruikt voor de witbalans.
Natuurlicht + Classic Chrome + 5600k
Continuelicht + Classic Chrome + 10000k
Flitslicht + Classic Chrome + 10000k
Alle foto’s gemaakt door mij zijn zonder verdere bewerking en direct uit de camera. Om te laten zien hoe makkelijk het kan zijn om toch een serieus leuke foto te maken.
Nog één leuke tip, gebruik de braketting stand met film simulatie, selecteer 3 verschillende film stijlen, bijvoorbeeld Classic Chrome, Eternia en Monochrome (Zwart Wit).
En bij ieder gemaakte foto heeft u de foto in 3 verschillende stijlen. Gecombineerd met foto’s maken in RAW + JPEG en u heeft ook nog een RAW (te bewerken achteraf) bestand zonder kleur filters.
Conclusie
De nieuwe camera’s van Fujifilm bieden een snelle autofocus, vele film simulaties en een compact handzaam formaat. Bovendien spelen ze echt mee in het professionele segment voor een interessante prijs.
Waarbij de Fujifilm X-T3 weersbestendig is (in combinatie met WR objectieven) en snel toegang bied tot instellingen als diafragma, sluitertijd, iso waarde door middel van de draai knoppen.
Mist de Fujifilm X-T30 dan wel de weersbestendigheid, maar is daardoor lichter en biedt makkelijkere wisselingen tussen video en verschillende foto standen zoals Braketting 1 / 2 en continue fotograferen (hoge beelden per seconde) in plaats van een draaiknop om de iso waarde in te stellen.
Waardoor de X-T30 makkelijker in gebruik is voor de “gewone” fotograaf en een ideale back-up camera is voor de professionele fotograaf die een iets lichtere camera altijd bij zich heeft.